pondělí 5. května 2008

Pan Pecina neví ani, co je to cena

Úvaha k http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/domaci-ekonomika/clanek.phtml?id=604309&tro5504_0_2

Pan Pecina je zlý člověk. Proč? Protože sloužící člověk by se měl poučit, když něco nefunguje a ubližuje druhým. A antimonopolní zákony jsou z pohledu ekonomie a praxeologie chybné. A pokud přesto někdo, navzdory tomu, že to není možné uhájit a škodí to, hájí, musí být zlý člověk, který má z toho osobní výhody. A je jedno, jestli ty zákony napsal a vymyslel. Nese svou velkou zodpovědnost za zlo páchané proti svobodným lidem. Opak dokáže, že se omluví všem poškozeným a začne dělat něco užitečného. Jako celník Matouš.

Kdyby šel chovat slepice, aby nám ukázal, jaká je jejich "skutečná" cena. Aspoň by se zlevnily. Takhle zasahuje do svobody lidí jako nějaký gestapák. Nikdo přece není povinen chovat slepice a pokud někdo začne za své, pak si může navrhnout cenu jakou chce a domluvit se může taky s kým chce. Pokud si Pecina myslí, že jsou slepice drahé a chovatelé mají "nepřiměřené" zisky, pak proč sám do toho oboru neinvestoval? Přeci by mohl taky vydělat a konkurentům snížit zisky. To je jediná, společensky přijatelná, reakce na možnost velkých zisků v nějaké činnosti. Ale asi by při svých schopnostech slepice prodával dráže a brzo by zkrachoval.
Myslí jak socialista a jedná taky. Nechápe, co je vlastně zisk a co ztráta. Poškozuje jen zákazníky. Ty miliony, co jim násilím vezme, vzal nakonec lidem, kteří s nákupem slepic souhlasili koupí a tak podpořili tyto chovatele a dali jim souhlas, aby pokračovali v chovu. Jestli byli tito chovatele marginální, po zaplacení pokuty zkrachují a lidí svými penězi tak hlasovali zbytečně a navíc se slepice stanou vzácnější a tedy i dražší. Trh zde nezafunguje, je bráněno lidem svobodně a bez překážek vstoupit do možná ziskového odvětví. Ty vybrané miliony jen posílí zvůli státu a poslouží k dalšímu omezení svobody. Ach jo, kdy to lidé konečně pochopí, že socialismus není cestou k blahobytu.

A dodávám: Stát to dělá úplně obráceně jen proto, aby pár úředníků a politiků mělo den mocnější než králové. Lidem ničí úspory a brání jim všemožně vstupu na trh např. zdaněním a jinou šikanou. A tam kde si tito "bohové" na úřadech , myslí, že jsou nepřiměřené ceny (které jen říkají, že o zboží je zájem, ale výrobci nemají dost kapitálu a je nedostatečná výroba) peníze odčerpá do socialistického sektoru pokutami za to, že se lidé pokoušeli optimalizovat výrobu . A současně je investorům bráněno, aby vyrovnali nabídku a poptávku dalšími investicemi do daného oboru. Je to past na prosperitu. Dokonalá cesta k bídě. A soudy toto bezpráví nenapraví, neboť soudci jsou stejně schopní ekonomové jak Marx a Lenin a neví ani co je to cena a jak vzniká.

Typické je, že státem vytvořené a skutečné monopoly jsou v klidu. Proti komu je tedy namířen jeho úřad? Proti soukromníkům a všem zákazníkům. Je to převlečený socialistický plánovací úřad, který rozhoduje kdo bude dodávat na trh a za kolik.
A selhání trhu? Neexistuje. Buď ke směně mizí lidmi dojde nebo nedojde. Pro selhání není místo. Pokud něco selhává, pak pokusy socialistů vytvořit bohatství přerozdělováním již vytvořeného bohatství.

Žádné komentáře: